tiistai 26. elokuuta 2014

VAHI-koe 17. ja 18.8.2014 - Esa ja Vega

Kesän mittaan tuli startattua viidesti MEJÄ -kokeessa ihan mukavin tuloksin, joten ajattelin kokeilla vielä VAHI (Vahingoittuneen hirvieläimen jäljestys) -koetta Vegan kanssa. Kokeeseen osallistuminen edellyttää, että koiranohjaajalla on metsästyskortti ja hirvieläimen ampumakoe suoritettuna. Lisäksi koirakon tulee olla tarvittaessa käytettävissä haavoittuneen hirvieläimen jäljestämiseen.

Kokeeseen haluava ottaa yhteyttä VAHI -tuomariin ja sopii koepäivästä suoraan hänen kanssaan. Tuomari tekee koetta edeltävänä päivänä 1.5 – 2 km:n verijäljen. Jälkeä ei merkitä maastoon miltään osin. Jälki sisältää kaksi normaalia kulmaa sekä kaksi katkokulmaa ja viisi makuuta, joilta sammalta ei potkita rikki vaan ainoastaan tallataan. Kullekin makuulle asetetaan kapula. Hyväksytty koe edellyttää, että ohjaa tuo viidestä kapulasta vähintään kaksi tuomarille. Jäljen lopussa on sorkka. Alkumakuuta ei ole, vaan koiran tulee löytää jäljen alku osoitetulta matkalta (100 m) tieojan metsänpuolelta. Kun koira ohjaajan mielestä on löytänyt oikean jäljen, niin hän ilmoittaa siitä tuomarille. Tuomari kertoo, onko jälki oikea. Jos jälki on väärä, niin koe loppuu siihen. Aikaa jäljen löytämiseen on 15 minuuttia. Varsinainen jäljestysaika on 60 minuuttia ja ajanlasku alkaa jäljen löydyttyä. Koira jäljestää kytkettynä. Tuomari seuraa koirakon työskentelyä ensimmäiselle makuulle saakka, minkä jälkeen koirakko jäljestää loppumatkan yksin.

Sunnuntaina 17.8. olin Vegan kanssa tuomarin osoittamalla tien pätkällä ja Vega alkoi innokkaasti etsiä jälkeä. Jälki löytyi ihan alueen toisesta reunasta ja sitten vaan jäljelle. Tässä kokeessa ohjaajan on luotettava koiraansa ja myös kyettävä lukemaan koiraa tarkasti. Lisäksi tulee olla huolellinen, että koiran mahdollisesti varsin nopeasti ilmaisemat makuut tulee huomattua ja niillä olevat kapulat kerättyä. Selviydyimme kokeesta hyväksytysti ja niinpä tuomari yllättäen kysyi tulenko heti seuraavana päivänä uudelle jäljelle. No tottahan toki olin Vegan kanssa heti valmis!

Seuraavan päivän koe meni yhtä mukavasti läpi, sisältäen kuitenkin pari mielenkiintoista hetkeä. Ensin jäljen etsinnässä Vega lähti jäljelle, jonka oikeellisuutta hiukan epäilin. Niinpä en hätäillyt ilmoittaa jäljen löytymisestä. Pienen matkan jäljestettyään Vega kääntyikin takaisin ojan reunalle ja jatkoi etsintää löytäen oikean jäljen jonkin matkan päästä. Toinen tilanne tuli toisella katkokulmalla, jossa Vega meni syvän ojan yli ja aivan kauhean kuusikkotiheikön läpi. Epäilin ettei tuomari kyllä ollut vetänyt jälkeä moisen ryteikön läpi. Ryteikön takana oli aivan tuoreet hirven jäljet, joita Vega alkoi tarkastaa varsin perusteellisesti. Pelkäsin jo hukkaa, kun Vega viimein vakuuttui, ettei näistä hirvistä vuoda verta ja palasi ojan yli takaisin löytäen verijäljen varsin nopeasti. Loppu olikin sitten rutiinia.

Vega suoritti siis molemmat VAHI -kokeet hyväksytysti. Kolmanteen kokeeseen ei enää ole oikeutta osallistua, mutta sitä vastoin Vegalla on nyt oikeus osallistua hirvikoirien jäljestämiskokeeseen, joka suoritetaan jäljittämällä oikeaa hirven jälkeä. Hyväksytty suoritus antaisi sitten KVA-J arvon. Saa nähdä, vieläkö tähänkin kokeeseen Vegan kanssa lähden. Tästä päätöksestä riippumatta Vega joka tapauksessa vaikuttaa tasaisen hyvää jälkityötä tekevältä koiralta, jolla näyttäisi olevan myös kestävyyttä pitkäkestoiseen työskentelyyn. Niinpä tavoitteena onkin käyttää Vegaa nyt myös todellisissa vahingoittuneen hirvieläimen jäljestystilanteissa.

Olin jo laittanut MEJÄ-koehommat tältä kesältä hyllylle, mutta VAHI -tuomarin kannustamana olen nyt kuitenkin ilmoittautunut vielä MEJÄ -piirimestaruuskokeeseen. Että varmaan ainakin vielä kerran tänä kesänä sittenkin startataan… J